Sýrové tyčinky
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
200 ementálu
200 g rostlinného másla
sůl
1 lžička mleté sladké papriky
špetka mletého černého pepře
špetka cukru
polohrubá mouku na posypání válu a plechu
na potření:
2 žloutky
trocha vody
1 lžíce kmínu
1 lžíce hrubozrnné soli
Postup:
1. Mouku prosejeme do misky. Sýr nastrouháme najemno a přidáme k mouce. Na hrubé nudličky přistrouháme k surovinám máslo. Osolíme, okořeníme a přidáme trochu cukru. Suroviny rukama důkladně prohněteme v tužší těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme minimálně na 1 hodinu do chladničky.
2. Vál pomoučíme a těsto na něm rozválíme na obdélník o tloušíce asi 8 -10 mm. Rádýlkem krájíme proužky - tyčinky široké 1 cm. Plech pomoučíme a tyčinky na něj opatrně přeneseme. Troubu předehřejeme zhruba na 200 °C. V hrnku rozšleháme žloutky s trochou vody a povrch tyčinek jimi pomocí potravinového štětce potřeme.
3. Každou tyčinku posypeme kmínem a hrubozrnnou soli. Plech vložíme do trouby a tyčinky upečeme dorůžova, to je 15 - 20 minut. Hotové pečivo vyjmeme, necháme částečně zchladnout na plechu, ze kterého je přendáme na talíř, a necháme úplně vychladnout. Tyčinky se výborně hodí k bílému nebo červenému vínu nebo k pivu. Z tohoto těsta můžeme připravit kromě tyčinek i jiné tvary, např. šátečky, kolečka, mašličky, ale těsto na ně rozválíme slaběji.
Náhledy fotografií ze složky Sýrové tyčinky